Alicante

Alicante är en stad i Spanien, men också en av Spaniens provinser. Alicante har omkring 330 000 invånare i tätorten. Tillsammans med fem andra kommuner bildar Alicante en storstadsregion med omkring 700 000 invånare. Staden ligger på den spanska östkusten, mitt i hjärtat av Costa Blanca, som betyder Den vita kusten. Smeknamnet refererar förstås till de tjugo mil av stränder som sträcker sig från norr till söder och som omger Alicante.

Sol, bad och historia

Mest känd är nog Alicante för sina milsvida vita stränder. Men staden har på senare tid blivit alltmer populär då turisterna har fått upp ögonen för att Alicante har så mycket mer att erbjuda. Staden har en historia på drygt 3000 år som är tydligt märkbar i lämningarna efter olika civilisationer, så det finns mycket att se och upptäcka runt om i staden. Lägg därtill till de skiftande landskapen och de stora kontrasterna som är i området, liksom den spanska kulturen, arkitekturen och atmosfären som ständigt är närvarande. Stadens behändiga storlek gör också att det mesta finns på bekvämt gångavstånd. En utflykt till staden Elche alldeles i närheten är dock ett måste vid besök i Alicante. Där finns Europas största palmlund med fler än 200 000 träd. Palmlunden är över 1000 år gammal och ett världsarv.

Sevärdheter i Alicante

Det finns gott om sevärdheter att upptäcka i Alicante. El Barrio, de gamla kvarteren, är en upplevelse i sig med sina smala, smala gångar och sina små vitkantade hus med dekorationer av färgglatt kakel. En av Alicantes absolut mest populära sevärdheter är den medeltida borgen Castillo de Santa Bárbara som ligger högst uppe på berget Mount Benacantil. Man kan promenera upp till borgen eller ta hiss från stranden Playa Postiguet.

Väl uppe på toppen får man en underbar utsikt över hela Alicante.  Borgen består av flera etager som är byggda under olika tidsperioder, från 800-talet och framåt. På plattor i marken vid en av borgens utkiksplatser hittar man inristade namn på de senaste fångarna som hölls fängslade i borgen under spanska inbördeskriget. Om du följer med på en guidad tur får du också se fängelsehålan där det finns ett antal läskiga tortyrredskap. Det finns två populära museer i Alicante – det arkeologiska museet MARQ som blev valt till Årets Museum 2004 och det moderna museet MACA som finns i Alicantes äldsta bevarade statliga byggnad och som bland annat rymmer verk av Miró, Dali och Picasso.

Bo och äta i Alicante

Vill du bo på ett lyxigt hotell rekommenderas Hotel Hospes som ligger i det gamla dominikanska klostret i hjärtat av det historiska Alicante. Föredrar du ett enklare hotell i ett lugnare område är tipset att välja hotellet Abba Centrum. Du som vill bo på ett riktigt turisthotell kan välja Melia Alicante som är ett stort hotellkomplex precis vid strandkanten som också har egen pool. När det gäller restauranger så är El Portal ett hett tips. Det är en välkänd tapasbar som också är ett bra ställe för dig som bara vill ha en drink. Missa inte saluhallen, Mercado Central, där du kan köpa alla de speciella spanska läckerheterna.