Costa Brava

Costa Brava

Kusten norr om Barcelona kallas för Costa Brava. Det kan översättas med ”Den vilda kusten” – Costa betyder kust och Brava kan översättas till vild, klippig eller kuperad. Costa Brava utgörs av nordöstra Kataloniens kusttrakter, från Blanes norr om Barcelona upp till den franska gränsen.

Orört turistparadis

Redan på 1950-talet identifierades Costa Brava som en möjlig plats för storskalig turism av den dåvarande Francoregimen. Costa Brava har ett bra läge, ett mycket fint klimat sommartid samt vackra stränder. De efterföljande decennierna exploaterades därmed stora delar av Costa Brava och flertalet hotell och lägenhetshotell byggdes i området. Turismen ersatte fisket som områdets viktigaste näring. I området finns idag både välbesökta turistorter, som Lloret de Mar och Tossa de Mar, men också små, gammeldags, orörda badorter, som Cadaqués.

Resa till Costa Brava

Bästa tiden att resa till Costa Brava är juni till september. Under högsäsongen i augusti kan det vara trångt och den månaden går också priserna ofta upp, vilket kan vara bra att tänka på. Det finns lågprisflyg direkt från Sverige till Girona som ligger bara några mil från Costa Bravas kust.

Costa Brava har ett typiskt medelhavsklimat med en genomsnittlig årlig temperatur på mellan 14 och 30 grader. Området är kanske mest känt för sina kilometerlånga stränder och för dess stora solchanser med mer än 300 soldagar om året, men det finns betydligt mer att hämta för turisterna i området. Det finns exempelvis många fina vandringsleder i området, och många turister väljer därför att åka hit för att vandra. Ännu fler åker hit för att spela golf. Costa Brava har under många år varit känd som en golfkust och det finns massor av golfbanor i området. Golfbanorna har stor variation tack vare det vilda landskapet med sin varierande vegetation. Bland annat kan du spela på Club Golf d´Aro som är belägen på ett berg hela 300 meter över havet.

Sevärdheter i Costa Brava

Om du bor i eller nära Tossa de Mar får du inte missa att besöka den gamla stadsdelen, Vila Vella, som ligger bakom stadsmuren med branta kullerstensgator och en fyr som vakar över staden. Vila Vella är den enda medeltidsstaden med murar som finns kvar på Kataloniens kust. I Lloret de Mar finns 1500-talskyrkan Sant Romà som på 1920-talet fick en tillbyggnad i form av ett kapell i modernistastil. Takets färgglada beläggning påminner om nonstop-pastiller.

Den charmiga fiskebyn Cadaqués är ett måste att besöka. Där bodde konstnären Salvador Dalí och byn är än idag ett populärt tillhåll för konstnärer. Costa Brava har en av Europas största nöjesparker, Marineland Cataluna och i Costa Brava ligger också den välkända golfanläggningen PGA Catalunya Golf. Ett besök i Barcelona, Spaniens andra största stad, är förstås också ett måste när man är i Costa Brava. Barcelona är en av västvärldens mest tätbefolkade storstäder, men också en stor turiststad – staden är Europas fjärde mest besökta stad bland internationella turister. I staden finns ett 60-tal museer, den ofullbordade basilikan Sagrada Familia och så är staden förstås hemvist för populära FC Barcelona.