Costa del Sol

Costa del Sol

Costa del Sol, eller kanske mer känd som den spanska solkusten. Den är en del av Andalusiens kustremsa som sträcker sig från Manilva i väster till Nerja i öster. Ibland kallas samma sträcka för Costa del Golf. Detta av den enkla anledningen att det finns en mycket stor mängd golfbanor där. Sträckan är ungefär 20 mil lång och rymmer bland annat Torre del Mar, Marbella, Estepona, Benalmádena, Fuengirola, Malaga och Torremolinos. De största turistorterna med långa sandstränder är belägna väster om Malaga. Öster om Malaga finns inte samma massturism. Så detta område består istället av klippor och små vikar att svalka sig i.

Costa del Sol är populär bland turister, inte minst bland oss skandinaver. Det är förvisso inte särskilt konstigt med tanke på att området har över 300 soldagar om året. Det gör att man inte märker så stor skillnad mellan vinter och sommar. Man upplever en varm medeltemperatur där året om.

Costa del Golf – Golf på solkusten

Området Costa del Sol har många fina och välunderhållna golfbanor som lockar spelare från hela Europa att både njuta av sol, bad och golfspelande. Tätast av golfbanor är det i det område som kallas för Golfdalen, nämligen nordväst om Marbella. Den allra mest populära och mest kända golfbanan i området kallas för Club de Golf Valderrama och det var också den golfbanan som stod värd för Ryder Cup 1997. Eftersom det finns så många golfbanor i området är det inga problem att testa en ny bana varje dag man befinner sig på golfkusten.

Sevärdheter och turistattraktioner på Costa del Sol

Det finns många sevärdheter, evenemang och turistattraktioner att ta del av på den spanska solkusten. Flertalet tjurfäktningsarenor, museum och katedraler finns att välja bland. Tjurfäktningsarenan i Ronda är den mest populära. De flesta större spanska städer arrangerar en fiesta en gång om året, vanligen för att fira stadens skyddshelgon. Dessa fiestor kan vara trevliga att besöka. Costa del Sol kan upplevas som turistfällor med sina stora hotellkomplex och en befolkning som till största delen lever på turismen.

Ett tips för dig som vill uppleva det gamla, genuina Spanien är därför att ta dig upp till någon av de pittoreska små byarna i bergen. Följ gärna också med på någon av de utflykter som brukar anordnas av charterbolagen, eller varför inte åka på en egen utflykt, exempelvis till storstäderna Malaga och Sevilla eller till den vackra staden Granada med Alhambra, fästingen som är en av Europas främsta sevärdheter. I Cordoba kan man beundra dess unika katedral och strax ovanför Marbella ligger byn Ronda som är delad i två av en djup ravin.

Nerjas grottor påminner om miljöerna i Sagan om Ringen och där kan du bland annat se världens längsta stalaktit som är hela 63 meter. Los Pueblos Blancos är ett område med små vita byar balanserande längs bergssidorna. Vill du åka på en lite längre utflykt åker du till Gibraltar med dess berberapor eller till Marocko för att besöka en av dess berömda basarer.