Håll koll på solbrännan

Ska man vara ute i solen mycket gäller det att vara lite varsam med solandet. Idag rapporteras det om allt fler fall av hudcancer, vilken kan hänga samman med den ökade viljan att sola hos svenskarna. Att ta det försiktigt med solen är viktigt av andra skäl, till exempel att för mycket solande kan snabba på hudens åldrande.

Så hur gör man egentligen för att skydda sig ordentligt? Här listar vi tre olika punkter man kan ha i åtanke tills nästa dag på stranden. Tänk på att det inte är bara är utomlands som solen är skadlig, utan även i Sverige.

Solhattar

Att skydda huvudet och ansiktet när man är ute i solen är viktigt. Ofta räcker det inte med en solhatt ensamt – men det är ett bra komplement till exempelvis solkräm och andra täckande kläder. Samtidigt passar en solhatt och solkräm till lite olika situationer.

 

Ska man till exempel gå runt på stan och vara lite mer påklädd i allmänhet, kan en bra solhatt räcka om det inte är alltför långa promenader. Sedan kan en solhatt vara skönt på stranden när man ska slumra lite – men då gäller det också att resten av kroppen är insmord med bra kräm.

 

 

Vilken solhatt man bör välja beror i hög grad på tycke och smak. Som synes på sajten Stråhatt.se till exempel, finns det många olika typer av solhattar att välja mellan. Bland annat finns det buckets, slokhatts och cowboy-hattar.

 

Mobilskydd

När kroppen är bra skyddad, kan det även vara bra att tänka på elektroniken. Att ha en fungerande mobil på sig vid stranden kan vara räddaren i nöden vid en nödsituation. Skydda sin mobil kan man göra på flera olika sätt. Bland annat kan man skaffa ett plånboksfodral, se till att ha den i skuggan hela tiden och akta sig noga för vatten och sand. Samma kan sägas gälla för övrig elektronik, så som en surfplatta eller en bärbar dator.

 

Solkrämer

Att solkrämer är viktigt är det inte många som ifrågesätter. Däremot bör man känna till att de bästa solskydden alltid är kläder och solhattar – det som täcker kroppen helt enkelt. Särskilt viktigt är detta för barn, både lite större och lite mindre.

 

De flesta vill ju dock inte vara på stranden med kroppen täckt av kläder. När man inte har det är solkräm mycket viktigt för att skydda kroppen. Något man bör känna till är att solkräm kan minska produktionen utav D-vitaminer. Går man runt med mycket solkräm stora delar av dagarna bör man alltså överväga kostillskott i form av D-vitaminer. Vad brist på D-vitaminer kan få för konsekvenser kan du läsa mer om här.

About the Author

Alf